top of page
  • Szerző képePetra Renner

Mátkagyűrű

Ez az amit mára inkább eljegyzési gyűrűként ismerünk. Hagyomány szerint a vőlegény ajándéka szíve választottjának, amivel házasulási szándékát fejezi ki, de persze volt idő, amikor ebbe még politikai vagy vagyonosodási tényezők játszottak leginkább közre, de azért szerencsére nekünk már megmaradt a „pure” romantika.

Egyébként a katolikus világba III. Ince pápa vezette be az eljegyzési időszakot, amit egy teljesen letisztult, díszítéstől mentes karikagyűrűvel illett (különben hamar rád aggatták a barbár jelzőt) jelezni a nagyközönség felé. Ezt az innovációt a 13. század hozta el és bár ez alapján a legromantikusabb pápának is kikiálthatnánk III. Incét, de összességében azért nem volt túl nagy véleménnyel a nőkről. De hát hol volt még akkor a feminista mozgalom?


Magyarországon, csak a 19. században terjedt el igazán a gyűrű ajándékozás hagyománya, viszont akkoriban még több udvarlód gyűrűjét is viselhetted, aztán kiválasztottad a végső befutót. Vagyis… na-na! Az esetek többségében, az édesapa választotta ki. Ő adta a lány kezét a vőlegénynek, ezért maradt meg a szokás, hogy ő kíséri az oltárhoz a menyasszonyt. Na de vissza a gyűrűkhöz!


A gyűrű előtt, a szerelmi zálog lehetett akár egy félbetört pénzérme is vagy egy kendő. De mégis a kör alak az önmagába visszatérő jel, ami az egységet, tökéletességet és a végtelent jelképezi.


De persze a legizgalmasabb kérdés, (ne legyünk álszentek hölgyeim) hogy milyen kő van abban a gyűrűben? Régen itt is nagyobb volt a szimbolika hatása. Minden féldrágakőnek, drágakőnek megvan a maga jelentése, akár csillagjegyek szerint is. Na, hát persze, a gyémánt, a gyémánt az a törhetetlen szerelmet és hűséget jelképezi. Hát nem ez a legklasszabb dolog, amit egy kövecske ígérhet?

És az alak? A leguniverzálisabb és elterjedtebb a kerek forma, ez csillog a legszebben. Helyette jó alternatíva lehet az ovális forma, ha mégis úgy döntesz, hogy szeretnél egy kicsit kilógni a sorból. Aztán igazán elegáns opció a smaragd, avagy szögletes forma, amilyet Grace Kelly is viselt. De ha Elizabeth Taylornak szeretnéd magad érezni, akkor a körte formájú briliáns való neked. Az igazi pompa viszont a Marquise csiszolású kő. Szép, különleges és drága. De talán sokunknak akár egy Dunakavics is megtenné, csak legyen már ott az ujjunkon! :)


(képek forrása: Pinterest)

bottom of page