top of page
  • Szerző képePetra Renner

Mirnyezet? Környezet!

Ma már a csapból is folyamatosan a környezettudatosságra ösztönzést folyik, ami egy gyakorlatilag kimeríthetetlen téma. Én bő másfél éve kezdtem el igazán lényegre törően a tudatosság felé fordulni, amiről órákat, sőt napokat is tudok beszélni, de most koncentráljunk egy picit csak a szépségiparra, azon belül is a bőrápolásra, sminkelésre.


Legyen a cél, a hulladéktermelés csökkentése (a hulladékmentesség túl erős kifejezés), a tudatosvásárlás, hosszútávon való gondolkodás és a környezet terhelésének mérséklése, na meg az egészséges bőr! Ez egy kiváló kihívás számomra is erre az évre... így belegondolva.

Hogyan tudod te, otthoni körülmények között tudatosabbá tenni a napi szépítkezési rutinod? Nézzük!


Arctisztítás, bőrápolás

Ha ragaszkodsz az arctisztítókoronghoz (ne ragaszkodj hozzá, de erről majd később), akkor próbáld ki a mosható verziót, de vigyázat érdemes olyat választani, ami igazán puha, nem frottírból készült! Miért? 


Mert a bőrödnek nem tesz jót hosszútávon (rövidtávon se), ha minden áldott nap ilyen durva fizikai "hámlasztás”-nak teszed ki. Válassz pihe-puha pamutból varrt vagy horgolt tisztító párnácskákat! Esetleg próbáld ki a konjac szivacsot.Hogyan csináld?


Óvatosan!

Nem dörzsölve, dörgölve, gyurmázva, nyüstölve - langyos csapvízzel, micellás vízzel, vagy akár valamilyen növényi olajjal (mandula, jojoba, szőlőmag… stb.), rózsavízzel. Bármit is használsz, hagyd egy picit hatni, könnyed, óvatos mozdulatokkal masszírozd a bőröd, oldja csak a szennyeződést, festéket és utána finoman tisztogasd tovább az arcodat.Mivel?


Igyekezz minél letisztultabb termékeket választani. A micellásvíz is például azért micellás, mert egyszerűen nem kell, hogy bármi egyéb összetevő legyen benne. 

Kerüld az alkohol és szappantartalmú készítményeket, amik fölöslegesen és durván szárítják a bőrödet. És az illatanyagokra sincs szükséged, amik csak arra jók, hogy ... semmire nem jók. Hamis komfort érzetet váltanak ki, ha már valamit mindenképpen akarok írni. :)Mi a helyzet a sminkeléssel?


Itt egy kicsit (nagyon) eltávolodunk attól, hogy mi a jó bőrnek és a környezettudatos oldalról vizsgálom a kérdést.

Próbálj okosan bevásárolni sminktermékekből is:

- a szín- és bőrtípusodnak és életvitelednek megfelelően válogass

- lehetőleg jó minőségű termékeket vegyél, ami nem megy tönkre, esik atomjaira attól, hogy mindennap a táskádban hordod

- válassz univerzálisan használható dolgokat

- ügyelj arra, hogy rendszeresen tisztántartott ecsetekkel nyúlj a palettáidba

- plusz pont, ha olyan márkát választasz, ami törekszik az állat és természetvédelemre és fenntartható gyártással rendelkezik

- menj el tanácsadásra, ahol profi segítséggel, preferenciáidnak és bőrtípusodnak megfelelően alakíthatod ki a nesszeszered tartalmát, hogy semmit ne vásárolj meg fölöslegesen, mert esetleg nem a te színed, nem tudod jól kezelni vagy nem elég jó a minősége.


Sokan a sarki közértbe nem mennek le smink nélkül. Ez természetesen az ő döntésük, de azért néha adjatok pihenőnapot ti is a bőrötöknek, hadd lélegezzen és szabaduljon fel egy kicsit. Meg fogja hálálni nektek!

bottom of page