top of page
  • Szerző képePetra Renner

Napi rutin a bőrápolásban- száraz bőr


Már az elején szeretném leszögezni, hogy mindenkinek egyénileg kell kikísérleteznie, hogy mi a legjobb az ő bőrének. Nincsen általános recept. Csak javasolt és kerülendő tényezők, de köztük a lehetőségek tárháza még mindig közel végtelen. 

Ha teljesen bizonytalan vagy, hogy honnan indulj, akkor bátran keresd bőrgyógyászod, kozmetikusod vagy sminkesed! 

Az én bőröm száraz, érzékeny, kipirosodásra hajlamos. Emellé társul egy tejfehérje allergia, amitől meghatározott helyeken elborítanak a pattanások, ha nem figyelek oda. 

Ezek mellett igyekszem tudatosan, a környezetre ügyelve élni és kerülni a túlfogyasztást. Ja! És nem szeretem a fél napomat bőrápolással tölteni! 

Na kérem, innen szép nyerni!


Az elmúlt időszakban a környezettudatosságra gyúrva, gyakorlatilag alig használtam arcápoló szereket. Ennek részben az is az oka, hogy addig nem találtam meg a tökéletes rutint és eszem ágában nem volt bevásárolni műanyagflakon hegyeket úgy, hogy azt sem tudom, hogy mit csinálok. Így áthidaló megoldásként maradt a vizes arcmosás, időnként BHA vagy AHA (The Ordinary) hámlasztás, Vichy HyaluronBooster szérum és a natúr olajak (megfelelő tisztaságú argán, e-vitamin, mandulaolaj). 

Őszintén… az olajak váltak be a legkevésbé. Hiába masszíroztam, megálltak a bőröm felszínén, amit nem szeretek, de azon túl, hogy nem javult a bőröm… talán még rosszabb is lett. De hidratáltabb semmiképp.

Így jött az olvasgatás, kutatás. Mi igen? Mi nem? Mit kerüljek? Mi az, ami tévhit? Pontosan mi a hatásmechanizmusa az egyes összetevőknek? Mindenképpen csillagászati összegeket kell elköltenem, hogy jó termékeket kapjak?

 Mik a fő támpontok?

  • Ne használj szappant az arcodra!  (és ezt egy olyan ember írja, aki rajong a szappanokért és készítésükért.... o_o )

A sodium-lauryl-sulfate gyakorlatilag egy kémiai napalm az arcbőrödnek. Röviden SLS és a termékek nagy százalékában összetevőként szerepel. Szintén kerülendő a TEA-lauryl-sulphate. Ezek durva hatású detergensek, az olajat, zsírt oldják a bőröd felszínén, megfosztva a természetes védőrétegtől is, aminek ott kell lennie, hogy védjék a bőröd egészségét, hidratáltságát.

  • Ne használj olyan terméket, amiben alkohol van! 

Szintén szárít! Nem kicsit, nagyon! Szerintem most az állandó kézmosás és kézfertőtlenítés kapcsán mindenki tapasztalja a kezén, hogy száraz, érzékeny, esetleg be is repedezett a bőre. Na, hát a fenti két összetevő ugyanezt műveli az arcoddal is.

  • Lehetőleg ne legyen benne illatanyag!

Sem parfüm, sem természetes növényi kivonat formájában, mert erősen irritáló, allergizáló hatásuk van, aminek eredményét lehet, hogy csak évekkel később fogod tapasztalni. 

Sajnos az általánosságban elmondható, hogy ilyen terméket a legnehezebb találni. Pedig az illatanyagoknak SEMMI hatása nincs, szimplán az élvezeti értékét növeli a terméknek.

  • Mechanikai, dörzsölő hatású eszközöket el kell felejteni! 

Frottír anyagú arclemosó korong, frottír törölközős arcdörzsölés (ha leitatgatod a vizet az rendben van), mikroszemcsés bőrradír, arctisztító kefék, dörzsik miegyebek. Ezek nem valók a rendszeres arcápolási rutinba! 

  • Tégelyes termékeket pedig ne vegyél! 

Folyamatosan érintkezik oxigénnel, baktériumokkal, az ujjaddal, por beleszáll… stb. És utána az arcodra kened… jáj!Na, ezek alapján kellene valamit találni, amivel meg tudom tisztítani az arcom.

ARCLEMOSÓ

  • Langyos víz jó lenne, de inkább valami olyat szerettem volna, ami a tisztítás mellett hidratálja is az arcom. De legalábbis nem szárít.

(HÁMLASZTÓ?

  • Az elhalt hámsejtek kíméletes eltávolítása érdekében. Száraz bőrre, nekem, a lotion vagy szérum típusú a megfelelő választás. És inkább az AHA-savak felé kellene tendálnom. Ez egyébként egy olyan lépés, ami bőrtípus függő, hogy szükséged van-e rá és sok esetben akár el is hagyható. Használatuk mindenképpen körültekintést igényel.)

HIDRATÁLÁS

  • Itt is az a cél, hogy olyan terméket használjak, ami kifejezetten száraz bőrre készült. Képes legyen a hatóanyagokat “bezárni” a bőrömbe és hosszan érezzem hidratáltnak a bőröm. Amiben Retinol és annak különböző formái megtalálhatóak, az már félsiker. 

De valami még hiányzik! Tudjátok mi az? - az előképe Rózsa Rebeka szerepel, a fotót pedig Hunyadi Zita készítette-

bottom of page