top of page
  • Szerző képePetra Renner

Say Yes to The Dress

Jó eséllyel a lánykérés már megtörtént, így már teljes joggal lehet esküvői ruha után keresgélni. Szerintem minden lánynak ez az első, közvetlenül az után, hogy élete párját megismerte, tehát valójában még jóval azelőtt, hogy megkérték a kezünket. Én így voltam vele. Még semmi sem volt biztos, de azt már tudtam, hogy milyen ruhában szeretnék hozzámenni akkor még leendő vőlegényemhez, aki ma már a férjem.

Egy kis előzmény. Na nem az én életemből, hanem a ruhákról.

Engem teljesen meglepett, hogy Viktória királynő 1840-ben tartott esküvője hozta divatba a fehér menyasszonyi ruhát. Abban az időben a fehér, szaténselyemből készült öltözék ugyan a legjobb minőségű viseleték közé tartozott, de mint menyasszonyi ruha Viktória királynő tette fel a térképre. Addig a menyasszonyok a „legjobb ruhájukban” mentek férjhez. Ez az első hullám egészen a hatvanas-hetvenes évek hippi mozgalmáig tartott, amikor a hölgyek ebben is lázadhattak a társadalmi elvárások és megszokások ellen és akár pőrén egy virágfüzérrel a nyakukban házasodtak. Aztán 1981-ben Diana hercegné és Károly, walesi herceg házasságával ismét divatba jött a habos-babos, fehér, hercegnős menyasszonyi ruha, ami azóta is kitart kisebb kilengésekkel és extrémitásokkal.


A fazonok, anyagok, díszítések kapcsán már nem nagyon lehet újat mutatni, de a lehetőségek tárháza végtelen. Olyan ruhát álmodhattok meg magatoknak amilyet nem szégyelltek, arról nem is beszélve, hogy szalonok választéka már-már zavarba ejtő.


(képek forrása: Pinterest)

bottom of page