top of page
  • Szerző képePetra Renner

Szoktál sminkelni? És ecsetet mosni?Tudtad, hogy a sminkecseteiden annyi baktérium szaporodhat el, hogy ezzel a háztartásban akár az előkelő 3. helyre is kerülhetnek kórokozók tekintetében? Az élbolyban egyébként a mosogatószivacs, kilincsek és villanykapcsolók, a mobiltelefonod és padló szerepelnek még a háziállatok fekhelye, edényei és játékai mellett. 

Bőröd egysége és egészsége pedig nagyban függ annak természetes bőrflórájától.


Naponta látom, hogy YouTube-on és Instagramon rengeteg influenszer és önképző, tehetséges sminkes lány posztol naponta, hetente számtalan videót arról, hogy hogyan készítenek káprázatos sminket maguknak vagy akár másoknak. Néhányan még a reggeli, esti, hétvégi arcápolási rutinjukat is bemutatják.

Minél jobban figyelem őket, látom, hogy a videók elején a “csupasz” bőrük sokszor sebes, pattanásos, piros és gyulladt.

Sokan nem tudják,-nem csak az influenszerek közül-, de a hétköznapokban sem, hogy milyen komoly terhelés a bőrnek, ha nincsenek rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve a sminkecsetek, sminkszivacsok és egyéb eszközök amiket arra használtok, hogy adottságaitokat hangsúlyozzátok, vagy esetleg pont, hogy eltakarjátok azt, amivel nem vagytok kibékülve. Például a pattanásokat, bőrirritációt, rosaceát, ekcémás foltokat. És itt indul az az ördögi kör, aminek az első állomása a higiénia hiánya.


Bőrünk felületén és annak funkcióját segítve, védve rengeteg baktérium él és alakítja ki az egészséges bőrflórát. De ha ez a védőréteg megbomlik, vagy hívatlan vendég tudja megvetni a lábát (nem flóra alkotó baktérium) abból komoly bőrgyulladás, aknés elváltozás alakulhat ki.

A környezetből, sminktermékekből, bőrödről vagy épp a kezedről bekerülnek az ecsetszálak közé, ahol köszönik szépen a körülmények kiválóak a szaporodáshoz. Aztán beletunkolsz az alapozódba, szemhéjpúderedbe, pirosítódba, ahol szintén képesek életben maradni és szaporodni, majd mindezzel az arcodhoz érsz és bele is dolgozod, aztán órákon át viseled, rosszabb esetben abban is alszol. (Óriási No-No sminkben aludni Csajok!)


Gyorstisztításhoz , akár drogériákban kapható ecsettisztító folyadékokat, gyógyszertári alkoholt vagy sebbenzint is használhatsz, de időnként - ideális esetben kéthetente- egy mélyreható mosást is érdemes végezni szappannal vagy samponnal, utána pedig fertőtleníteni BradoLife kézfertőtlenítő géllel. Ezt használhatod az ecseteidhez, puffnijaidhoz, sminkszivacsaidhoz, szemöldökcsipeszhez és pillagöndörítőhöz is bátran.


Hamarosan bemutatom nektek, hogy én hogyan tartom tisztán az eszközeimet.

bottom of page